FullSizeRender (4)

Vissa händelser förändrar ens liv. För mig var det att jag såg en helt vanlig annons i DN. Den var enkel och rakt på sak ”Vill du starta upp ett nytt företag? Vi söker dig som älskar människor, försäljning och som vill starta upp ett dotterbolag till SJR”. Det var det dotterbolaget som sedan blev SW.

Från början jobbade jag som kundansvarig säljare, jag gjorde i princip allt, bokade in mig själv på möten, skrev texter på hemsidan och intervjuade för uppdrag. Vi, en liten kärntrupp som var med redan från början, sprang på och det gick väldigt bra väldigt fort. Redan efter ett år kunde vi börja anställa säljare, rekryteringskonsulter, säljassistenter och det roliga är att de allra första rekryteringarna som vi gjorde är medarbetare som fortfarande är kvar idag.        

Sedan har det självklart varit en resa till där vi är idag, lite som en berg- och dalbana med toppar och dalar. Det är klart att vi har gjort misstag men i det stora hela så har SW alltid genomsyrats av en känsla av att allt är möjligt och det gäller att se misstagen som en lärdom.

Jag tror nyckeln till vår succé är att vi har anställt rätt personer, som är tävlingsinriktade, som har ett inre driv och som inte ger sig. Nyckeln är rätt team, rätt människor.

Om VD- rollen

Jag har nog alltid velat vara chef eller ledare och jag har också vågat visa att det är något som jag vill bli, varit tydlig med det. Jag har även varit noga med att visa koncernledningen vad jag åstadkommit, att mitt arbete blev synligt och det tror jag har varit bra samtidigt som jag varit tydlig med att jag gärna stå längst fram och försöka driva SW framåt. Så vi satte oss ner efter något år och diskuterade vilken typ av roll som företaget behövde och då blev det tydligt att det var en VD som behövdes. Så en av delägarna sa, VD får du bli- och på den vägen är det.

Ibland kan jag vara lite för snabb, att vara snabb är oftast något positivt då människor vill ha snabba svar och korta beslutsvägar men ibland behöver man sätta sig ner och tänka till och göra en ordentlig research. Jag tänker ofta att vi ” bara kör” men så enkelt är det ju inte alltid och det är något som jag försöker ta lärdom av. Sedan så måste jag erkänna att i början av mitt VD-skap var jag ofta livrädd och har varit livrädd en massa gånger under åren. Jag tror att det är viktigt att våga erkänna det och att det är ok att vara rädd. Fast om jag nu tittar tillbaka när jag blev VD så hade jag velat säga till mig själv att ”sluta oroa dig”, för jag har kommit till insikt nu att jag oroat mig allt för ofta helt i onödan.

Person inte prestation

På vårt kontor finns det mycket energi, vi skrattar, det är hierarkilöst och ingen blir halshuggen om du gör ett misstag eftersom vi ser det som att det inte finns misslyckanden utan bara lärdomar. Du måste våga prova annars får du aldrig veta vad resultatet blir. Man är en person hos oss- inte en prestation.

Vi arbetat mycket med värdeord och att vi ska leva efter dessa, att tittar på de mjuka värdena på en arbetsplats. Jag brukar kalla våra medarbetare för medledare istället och det som är spännande med VD rollen är att det är så givande och utvecklande att se andra människor växa, det är något som jag får energi och växer av.

Sedan tror jag också på det här med frihet. Min ledarfilosofi är att jag tror på att varje människa gör det den ska göra. Vi har målsamtal varje månad och arbetar för att uppnå mål som vi har på ett målkort, som vi stämmer av månadsvis. Här är målen viktiga och inte till exempel tiden.

Jag har alltid fortsatt att utbilda mig även när jag har varit VD. Jag har gått utbildningar på IHM, nätverkar med andra ledare och ofta blir jag inspirerad av kreativa människor som kanske inte alls arbetar som ledare eller VD. Eftersom jag läser mycket så kan jag få idéer av managementböcker och när det är något som jag tycker låter riktigt bra så vill jag gärna förverkliga det på en gång- jag säger gärna JA till saker.

Mänskligt fokus – projektet i Burkina Faso

SW driver också ”Projektet Mänskligt”, tillsammans med nätverket Yennenga Progress och den burkinska förskolläraren Eugenie Kompousbeogo så har vi startat upp en förskola i den lilla staden Ziniare i Burkina Faso.

Vi har valt att tillsammans med Yennenga Progress startat en förskola eftersom vi tror att med utbildning ser vi till att barnen får en bra start i världen och då kommer också världen få en bra start inför framtiden. Det är till de allra minsta barnen som vi kan skänka goda värderingar, hög inlärningsförmåga, miljöhänsyn, demokratiskt tänkande, medvetande om vikten av en god hälsa och hygien. Kan ett företag visa att man kan göra något som man inte tjänar pengar på, att hjälpa andra människor så kommer man vinna väldigt mycket på det.

Det engagemanget vi har i Burkina Faso nu, ger oss otroligt mycket och man ser hur det påverkar medledarna på kontoret. Vi låter medledarna åka ner och besöka förskolan, vi spelar in filmer, vi bloggar om det, vi är också tydliga mot våra kunder att en del av vår vinst går till förskolan, vilket gör att kunderna också känner sig delaktiga.

Det har blivit så positivt och vi märker att när vi pratar om det så sprider sig budskapet – budskapet med att kan vi, så kan fler företag hjälpa.

Mitt bästa vardagstips som ger mig energi

Från början handlade det om att jag skrev #njutvarjeminut på instagram som en påminnelse för att jag skulle vara i nuet och påminnas om att njuta. Det gav verkligen den effekten att jag började njuta mycket mer.

Det handlar i grund och botten om att vara här i nuet, ren mindfulness och att inte tänka på det som har varit och inte på framtiden. Att vara här och nu. Det är så lätt att börja tänka på något annat än att vara i stunden. Vara i mötet med människan och försök att njuta av det samtidigt. Försök att njuta så mycket som jag kan eftersom livet är skört. Från början kanske det handlade mer om att njuta av sina barn, god mat men nu kan jag till och med tänka så i en bilkö. Att få bort de negativa tankarna och in med mer tid för reflektion och eftertanke. Hjärnan är inställd att tänka negativa tankar så jag har verkligen fått jobba aktivt med detta. Jag kan fortfarande ha dåliga dagar och tänka negativa tankar men på det stora hela blir livet så mycket bättre när jag tränar på att vara här och nu.

När jag njuter allra mest så är jag med familjen ute i naturen – dem är förstås det viktigaste i livet för mig.

FullSizeRender (3)

 

Mina tre tips för inspiration

Robin Sharma, Ledaren utan titel (och egentligen alla böcker med honom, en bra person att följa på sociala medier!)

James Collins, Good to Great

Framgångspodden

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s